Januari

Den här tiden på året kan man bland annat ägna sig åt pimpelfiske i sjöarna – med lite tur får man en öring eller röding på kroken. Det finns flera sjöar inom Sollefteå fiskevårdsområde där fisk sätts ut varje år.

I älven kan man med fördel fiska havsöring. Räkna dock med att de strandnära bitarna av älven är täckta av is – att ha båt underlättar.

Februari

Samma råd som för januari.

Mars

Vädret i Sollefteåområdet brukar vara vackert i mars månad vilket är behagligt för den som vill vara ute och fiska, men det klara vädret innebär samtidigt att havsöringarna är mindre benägna att nappa.

April

I april brukar islossningen i älven vara över och vattentemperaturen börjar stiga märkbart. Den ökade vattentemperaturen gör att havsöringarna piggnar till och börjar hugga på wobblers. Från mitten av april brukar fiskarna hålla sig nära bottnen. Det är också under denna period som stora havsvandrande gäddor börjar samlas inför leken.

Maj

Under maj månad brukar islossningen i vattenmagasinen föra ut stora mängder sjögräs och kvistar i älven. Ibland får man se hela träd eller stora grenar komma guppande! Islossningen ger också högt vatten. Havsöringarna brukar håla sig undan och inte vara sugna på att nappa. Under den perioden styr många fiskare istället kosan mot sjöarna i Sollefteå fiskevårdsområde, särskilt de sjöar där det finns inplanterad öring och röding.

Detta innebär dock inte att det är hopplöst att fiska i älven, under andra halvan av maj brukar det tvärt om alltid dras upp rejäla nystigna havsöringar.

Viktiga händelser i maj månad:

  • Laxodlingarna sätter ut laxsmolt och öringsmolt. De hungriga gäddorna, som nu har hunnit leka färdig, är förstås redo.
  • Trollingfisket startar i Faxälvens vattenmagasin och i Betarsjön. Faxälven är berömd för sin vattudalsöring, medan Betarsjön lockar med gullspångslax.

Juni

Om vattenföringen är god kan det gå bra att fiska grova havsöringar, men detta varierar från år till år.

I juni brukar de första vandrande laxarna börja dyka upp och Nipstadsfisket kommer igång på riktigt, liksom fisket nedströms om Nipstadsfisket. Efter midsommar ändrar Nipstadsfisket karaktär i och med att dygnskorten slutar gälla och man istället behöver dagkort och nattkort. För varje dygn säljs 12 dagkort och 12 nattkort.

Obs! När många fiskare är på plats samtidigt kräver Nipstadsfisket att man visar varandra extra hänsyn, eftersom den totala fiskesträckan inte är lång.

Juli

Juli är den perfekta laxmånaden, både på Nipstadsfisket och nedanför. Sen kväll och natt passar extra bra för spinnfluga.

Augusti

Viktigt: Den 16 augusti införs mörkerfredning på Nipstadsfisket. Mörkerfredningen gäller från klockan 22 till klockan 04.

Laxen stiger fortfarande i augusti, men det rör sig huvudsakligen om små laxhannar på 2 kg eller mindre. (Det är istället öringen som dominerar augusti månad vad gäller rejäl storlek. ) Laxarna nappar dygnet runt i augusti, möjligen med undantag för väldigt soliga och klara dagar.

På Nipstadsfisket flugsträcka brukar det finnas massor av lax i augsti. Högsäsongen, då man behöver nattkort respektive dagkort, pågår fram till mitten av augusti. Därefter börjar dygnskorten gälla igen.

Flugfisket i Meåforsen i Faxälven har sin höjdpunkt den här månaden. Ett tips är att fiska här på helgerna då vattnet är lägre.

Andra halvan av augusti brukar bjuda på bra fiske i sjöar och tjärnar inom Sollefteå fiskevårdsområde. Fisket är temperaturkänsligt – är det en varm augusti då vattnet inte svalnar av blir det svårare att få napp.

September

Viktigt: Mörkerfredningen på Nipstadsfisket fortsätter under hela september. Dessutom är tiden utökad, nu är det fredning från 21 till 05 som gäller.

September brukar vara en bra månad för att fånga stora laxhannar.

Under andra halvan av september kan man räkna med bra förhållanden för att fiska bland havsöring, särskilt en bit nedströms från Sollefteå räknat.

När lövträden börjar fälla rejält och massor av löv hamnar i vattnet brukar det ha en negativ inverkan på fisket. Exakt när denna period infaller under hösten varierar från år till år.

Oktober

Viktigt: Mörkerfredningen på Nipstadsfisket fortsätter under hela oktober. Tiden är den samma som i september, det vill säga mörkerfredning gäller klockan 21-05.

Viktigt: Den 31 oktober avslutas Nipstadsfiskets säsong.

Oktober är en bra månad för blanköringsfiske, särskilt med wobbler eller skeddrag. Framåt slutet av oktober kan tubfluga med sänke/sjunklina fungera bättre.

November

Under november börjar det blir riktigt kallt i vattnet och den sjunkande temperaturen har en negativ inverkan på fisket i älven, särskilt om det också är mycket sjögräs i vattnet. Får vi ett snöfall kan det dock vara idé att försöka sig på lite öringfiske.

När isarna lägger sig på sjöarna lockar det till pimpelfiske, men tänk på att isarna kan vara förrädiska och inte alls så stabila som de verkar vara. Vi befinner oss ännu i början av vintersäsongen och detta måste man ta hänsyn till.

December

Vattentemperaturen i älven är mer stabil än i november och fiskarna har börjat vänja sig vid att vattnet är kallt. Det brukar i allmänhet nappa betydligt bättre i älven i december jämfört med november.

När vattenmagasinen fryser stiger vattentemperaturen litegrann nedanför kraftverket i Sollefteå, särskilt om det också ligger snö. Denna lilla ökning kan göra fiskarna, särskilt öringarna, lite mer pigga.