Nipyran är en festvecka som äger rum i Sollefteå i slutet av juli varje år. År 2016 genomfördes Nipyran för 30:e gången och detta firades givetvis med pompa och ståt.

Ibland kallas Nipyran för Nipyreveckan, men nu för tiden sträcker sig Nipyran över nio dagar, med lite olika inriktning för varje dag.

Vissa dagar måste man erlägga entréavgift för att komma in i stadsparken, detta gäller bland annat när Laxfestivalen äger rum där som en del av Nipyran.

Exempel på sådant som brukar ingå i programmet för Nipyran

 • Mat och dryck i krögartälten
 • Marknadsknallare
 • Hoppland i stadsparken
 • Loppmarknad i stadsparken
 • Lions Ankrace i kanalen
 • Livemusik på scenen i stadsparken med många olika artister
 • Utomhusdisco
 • Vattenzorb-bollar i stadsparken
 • Laxfestivalen
 • Barnens motionslopp PaprICA-loppet
 • Sollefteåtrippeln (se nedan)
 • Ungdomens dag (se nedan)
 • Barnens dag (se nedan)
 • Dagen för djur och natur (se nedan)
 • Motordagen (se nedan)
 • Utdelning av Ingrid Thulin-stipendiet (se nedan)

Sollefteåtrippeln

Sollefteåtrippeln är en motionsaktivitet för deltagare på alla nivåer. Det finns två klasser: motionsklass och tävlingsklass.

Fiskevent vid nipyran

Fiskevent vid nipyran

Sollefteåtrippeln består av tre delar och är utspridd över tre olika dagar under Nipyran (vanligen fredag, lördag och söndag).

 • Först äger cykelevenemanget Forsmotrampet rum. Rutten går från Sollefteå till Forsmo via Österås och tillbaka på norra sidan Ångermanälven. Start i Sollefteå stadspark, målgång på Kungsgatan vid Torget.
 • Sedan följer Älvsimmet, där man simmar i Ångermanälven.
 • Sollefteåtrippeln avslutas sedan med Broloppet, där man går, joggar eller springer.

Man måste inte delta i alla tre delarna, utan det går bra att anmäla sig till bara en eller två om man så föredrar. Mer information hittar du hos Sollefteatrippeln.se.

Distanserna för motionsklassen: 22 km cykling, 300 meter simning och 5 km gång/jogging/löpning.

Ungdomens dag

En av dagarna under Nipyreveckan brukar av tradition vara Ungdomens dag och bland annat innehålla ett badkarsrace och många liveframträdanden. Exempel på artister som uppträtt under Ungdomens dag är Emil Assergård, In Circles och DJ Axam. Aktiviteter pågår fram till klockan ett på natten. Det är ungdomsdelegationen som är ansvarigt för att sätta samma programmet för Ungdomens dag.

Barnens dag

nipyranBarnens dag har fokus på Nipyrans yngre deltagare och brukar innehålla aktiviteter som hoppborg, ponnyridning, pyssel, hälsa på minigrisar, godisregn, glassutdelning, tipspromenad och det populära kanalfisket med efterföljande prisutdelning.

Flera idrottsförbund brukar finnas på plats för att hålla uppvisningar eller låta barnen prova på olika aktiviteter. Till exempel brukar Sollefteå Bågskyttar ordna provskytte för barn under säkra former.

Dagen för djur och natur

En av dagarna under Nipyran brukar vara inriktad på djur och natur, och då särskilt på våra husdjur. Exakt hur programmet ser ut varierar från år till år, men hundar brukar ha en framträdande roll vilket inte är så konstigt med tanke på Sollefteås långa tradition av utbildning av tjänstehundar. Redan 1911 inledde den svenska armén en försöksverksamhet vid I 28 Sollefteå med sikte på att få fram bra slädhundar och rapporthundar. Under Nipyran brukar man få se skyddshundsuppvisning och draghundsuppvisning, och Djurskyddet i Ådalen brukar också finnas på plats för att berätta om sin verksamhet. På kvällen sker den traditionsenliga Hågestalufsen, ett motionslopp där hund och ägare springer tillsammans. Det finns barnklass, motionsklass och tidtagningsklass.

Motordagen

Motordagen går i motorernas tecken, och stående inslag är mopedcruising, mopedragracing och korandet av Sollefteås Mopedmästare. Efteråt blir det fest i stadsparken.

Nipyran Car Show är ett annat viktigt inslag under motordagen, en utställning där både nya och gamla bilar visas upp.

Sollefteå Motorklubb brukar finnas på plats under motordagen, bland annat för att visa upp motorsporterna motocross och crosskart.

Sollefteå kommuns stipendium till Ingrid Thulins minne

Sollefteå kommuns stipendium till Ingrid Thulins minne delas ut under Nipyran. Stipendiet instiftades år 2008 och kan sökas av enskild person eller grupp som är i början av sin konstnärliga utövning, förutsatt att sökanden är född i eller har annan anknytning till Ådalen.

Kontakta Nipyran

Huvudman för Nipyran är QL i Sollefteå Ekonomisk Förening.

QL i Sollefteå Ek. För.
Orrtorget 1
881 31 Sollefteå
Telefonnummer: 070-688 71 70
E-postadress: info@nipyran.se
Sajt: Nipyran.se
Facebook: Facebook.com/nipyran

Vad är en nipa?

Sollefteå är känd som nipornas stad, eftersom älven där flyter fram mellan höga sandbankar – så kallade nipor. Nipor är erosionsbranter av sand som kan bildas där ett vattendrag flyter fram i ett område där landhöjning pågår. Nipor förekommer i många svenska älvdalar under högsta kustlinjen, men Ångermanälven är särskilt känd för för sina nipor.

De norrländska niporna är uppbyggda av sandavlagringar och siltavlagringar, och bildas när älvens vatten på grund av landhöjningen skär sig ned i de sediment som älven tidigare deponerat. De högsta niporna är kring 50 meter höga. Eftersom de också kan vara mycket branta – i det närmaste vertikala – skapar de en dramatisk landskapsbild. De övre delarna av en nipa, där siltinnehållet är högt, brukar vara extra branta, vilket möjliggörs av den cementering av silten som uppstår vid negativt portryck.

Det händer att nipor rasar, till exempel efter att höga vattenflöden har lett till erosion som destabiliserat nipan.